Penguen bu diyardan uçarken

Penguen dergisi son 4 sayı çıkarıp yayınlarını sonlandıracaklarını açıkladılar. Geçen günlerde de bu sonlandırmanın sebebini biraz da detaylandırarak anlatmışlar. 

Uzun zaman önce Lombak isimli dergiyi ilk çıktığı sayıdan itibaren takip etmiş ve o sıralar L-Manyak, Leman gibi çeşitli mizah dergileri alır okurdum, hatta bazı çizgi romanların kitap olarak basılı hali hala kitaplığımdadır.

- "Tüm dünyada da basılı yayın okuma oranı düştü, biz de bundan etkilendik" demişler,

Çok doğru bir tespit olmasına rağmen, tek taraflı bakılarak ve şuan ki kararlarını desteklemek için söylenmiş bir cümle. Evet dünyada basılı yayınlara ilgi azaldı ve dergilerin bir çoğu internetten dijital abonelik veriyor ve kullanıcılar e-kitap okuyucularına satın alıp indirerek takip etmekte. 

-"Karikatürlerimiz sosyal medyada yayılıyor, ama biz like'lar kadar kazanamıyoruz"

Bu da çok haklı bir gerekçe, karikatürü üreten ve yayın sahibi bu işten geçimlerini sağladıkları için iyi bir kazanç elde edemedikleri işi devam ettirmenin bir anlamı yok. 

Peki benim de bir mizah okuyucusu olarak merak ettiğim konu şu; Siz bir fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşılabilecek 1-2 kareden oluşan karikatürler yerine, eskiden olduğu gibi çizgi-romanlar üretseniz gene aynı sonuç mu olurdu? çizgi-romanın kitaplaşması ve kitlelere ulaşması zor mu?

"Robinson Crusoe ve Cuma" , "Kötü Kedi Şerafettin" , "Tübitak" , "Dedektif Sanlı" , ve şuan hepsini sayıp da yazıyı uzatmak istemediğim niceleri. Ben ve benim gibi bir çok insan bu çizgi-romanların yeni bölümünü almak için bir ay beklerdi. 

Hadi diyelim ki bu tarz aylık mizah dergileri de okuyucu kitlesini kaybetti, peki bu güzel çizgi-romanları üreten ve çizen o yetenekli insanlarımız; siz neden bunları kitap olarak veya dijital abonelikle devam ettirmiyorsunuz.

Ve en son olarak aklıma gelen bir diğer fikir de, bu güzel çizgi-romanları en son "Kötü Kedi Şerafettin" filminde gördüğümüz tarz da animasyon olarak görsel sanata çevrilse, ve film dışında, dünya genelinde en güzel örneklerini uzun yıllardır görmekte olduğumuz şekilde "20-40 dakikalık" dizi haline getirilse insanları sıkmadan eğlendirse çok güzel olmaz mı? Bizlerin,bu güzel ülkenin insanlarının, bu güzel eserlerden, mizahtan faydalanmaya ve gülmeye hakkı yok mu?

Penguen'in kapanma kararı kendileri için iyi şeylere yol açar umarım. Mizahtan ayrıl(a)mayacaklarından da eminim, yolları açık olsun. Mizah yapabilen, çizgi-roman kurgulayıp üretebilen ve bunları çizimleriyle bizlere ulaştıran herkesin emeğine, yüreğine, yeteneğine sağlık. Umarım yeni projelerle, yeni üretimlerle yeniden karşılaşırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder