Zamanın kısa tarihi - Stephen Hawking

zamanın kısa tarihi
Zamanın kısa tarihi, temel lise düzeyinde fizik bilgisine sahip herkese zamanın ve evrenin oluşumunu anlatabileceği iddiasında.

Fizik konusunun üstatlarından kabul edilen Stephen Hawking in yazdığı kitabın gerçekten böyle bir iddiası var, içerisinde ki konuları ele alış ve anlatış itibarıyla tabi ki Stephen Hawking in fizik terimlerinden çok bunları günlük hayatın içinde ki kelimelerle anlatışından dolayı bu iddiasını haklı görebiliriz, kitabın içerisinde bir çok konuda kendinden eski fizikçilerden ve yaşadığı olaylardan bahsederken bir yandan da esprilerle insanı gülümseten bir kitap çıkartmış.

Kitabın magazin ayağını bir kenara bırakıp esas konusu, yani evren ve zaman, üzerine konuşmaya başlarsak böyle derin ve bir çok insanın hakkında fikir sahibi dahi olmadığı veya bir kaç filmde veya sohbette duyduğu kelimelerin esas içerikleri ve bunların oluşum süreçleri ve teorileri ile ilgili içeriğe sahip. Derin fizik konularına çok kafa yormadan genel itibarıyla okunduğunda bile insana geçmiş dönem fizik çalışmaları, teori ve kanunların oluşumu ile ilgili bilgiler veriyor.

Öncelikle fiziğin en temel teorileri ve kanunlarından yola çıkıyor, önce dünya yaşamında herkesin deneyimlediği ve bildiği orta okul ve lise de gördüğümüz yer-çekimi kanunu (kütle çekim kanunu) ile başlayıp evrenin başlangıcına (büyük patlama teorisine), solucan deliklerinden, evren-zamanın bükülmesine uzanıp, daha sonra evrenin bu kanun ve teoriler çerçevesi içinde nasıl bir yol izleyerek nelerle karşılaşıp muhtemelen nasıl ilerleyeceği ve değişeceğine dair bilimsel verilerden yola çıkan ve ciddi teorileri olan bir kitap.

Genel olarak evren, evrenin oluşumu ve zaman içerisinde ki değişim dönüşüm süreçleri, evren-zaman da ki bükülme ve sıçramalar konuları üzerine yoğunlaşmış olsa da yer yer kendi tezlerinde ki hatalarını en samimi ifadelerle yazıp tezlerini yeniden değerlendirip gözden geçirme süreçlerini de anlatmayı ihmal etmemiş üstat, kendi dışında bir çok ünlü fizik üstadının da tezleri ile ilgili bilgiler vermiş ve bu tezlerin kanunlaşma süreçlerinde ki dönemin diğer fizik üstatları, çalışanları ve öğrencileriyle nasıl etkileşimlerle yoğrulduğunu anlatmış.

Bize genel olarak fizik, evren, zaman, evren-zaman konularında bilgiler sunmasının yanında temel bilimler konularında yapılan çalışmaların süreçleri ve gelişmenin özgür düşüncelerin seviyeli tartışmaların ardından çıkabileceğini de anlatmış güzel bir kitap. Bu konulara ilgi duyan herkese alıp okumalarını veya göz gezdirip ilgilerini çeken başlıkları okumalarını tavsiye edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder